Сьогодні для додання особливого смаку і аромату деяких продуктів харчування виробники активно використовують харчові добавки та барвники. Деякі з них цілком нешкідливі, а інші можуть досить негативно вплинути на стан здоров'я. Розібратися у всьому різноманітті букв і цифр на етикетці часто буває не легко.

Е 510

У народі цю харчову добавку називають хлорид амонію. Вона являє собою кристалічний порошок білого кольору і має солоним смаком. Відноситься хлорид амонію до сімейства харчових емульгаторів. Найчастіше для отримання цієї харчової добавки використовують хімічну реакцію, в процесі якої на аміак впливають хлором. Так, потрапляння великої кількості парів хлориду амонію в легені може призвести до повної зупинки дихання. Крім того, Е 510 негативно впливає на роботу печінки і нирок.

На території нашої країни ця харчова добавка, незважаючи на можливі негативні наслідки від її застосування, дозволена. Е 510 використовується при виготовленні борошна і, як наслідок, додається в велику кількість готових кондитерських і борошняних виробів. Використовують хлорид амонію і при виготовленні ряду інших страв.

Продукти: борошно, борошняні вироби, готова випічка, макаронні вироби, пекарські дріжджі, плодово-ягідні вина.

Е 527

Найближчий родич хлориду амонію з того ж сімейства харчових емульгаторів - це гідроксид амонію. У великих кількостях ця речовина може завдати непоправної шкоди людському організму. Гідроксид амонію негативно впливає на роботу печінки і може викликати розлад шлунка.

Сьогодні наукові дослідження довели шкоду, яку вживання цієї харчової добавки завдає людському організму. У зв'язку з цим у ряді країн консервант Е 527 був заборонений до використання. Це, наприклад, ряд європейських країн, Австралія, Нова Зеландія.

Продукти: какао-порошок і продукти, до складу яких він входить, кондитерські вироби, шоколадні цукерки, карамель, готова випічка, фаст-фуд.

Е 1442

Повна назва цієї харчової добавки не всім вдасться вимовити з першого разу. Офіційна назва цього консерванту - гідроксіпропілдікрахмалфосфат. Харчова добавка відноситься до категорії модифікованих крохмалів. Його основною функцією є стабілізація в'язкості. Тому він активно застосовується, наприклад, у виготовленні молочної продукції, йогуртів. Забезпечує колір, смак і блиск продуктів харчування і має гарну морозостійкість.

Однак лікарі та вчені зовсім позитивно оцінюють вплив цього консерванту на організм. Особливо не рекомендується вживати продукти, що містять в своєму складі Е 1442, дітям до 3-х років. По-перше, ця харчова добавка може спровокувати уповільнення процесу перетравлення, що, в свою чергу, може спровокувати здуття живота, нудоту і зупинку кишечника. По-друге, виготовлений консервант, як правило, з генетично-модифікованої кукурудзи. Сьогодні неможливо визначити ефект, який подібна речовина надасть на людський організм і діяльність всіх його органів. Точно відомо, що найбільший удар Е 1442 здатний нанести по підшлунковій залозі.

Продукти: йогурти, молочні десерти, майонез, кетчуп, соуси, морозиво.

Е 102

За красивим і хитромудрою назвою "тартразин" ховається зовсім не мирна, а навіть шкідлива харчова добавка. Е 102 являє собою харчовий барвник синтетичного походження.

Сьогодні тартразин визнаний особливо небезпечним і отруйним консервантом, який згубно впливає на весь організм людини в цілому. В Європі ця харчова добавка була тривалий час під забороною, однак, потім заборона була знята. Серед нововведень - застереження для покупців: виробник зобов'язаний розміщувати інформацію про вміст цієї речовини на етикетки і упаковки продуктів харчування.

Незважаючи на те, що науково доведено здатність тартразин провокувати алергічні реакції, його можна використовувати в харчовій промисловості. Крім того, вважається, що Е 102 негативно впливає на увагу і активність дітей. А недавні дослідження навіть встановили зв'язок між застосуванням в їжу тартразин і розвитком ракових пухлин.

Продукти: кондитерські вироби, морозиво, желе, пюре, супи, йогурти, гірчиця, газовані напої жовтих квітів, цукерки, торти.

Е 924а

А ця харчова добавка в народі отримала назву "бромат калію". В основному використовується при переробці борошна. Додавання Е 924а робить хліб з такого борошна більш міцним і зменшує його розпилюваність. Це, в свою чергу, покращує форму і структуру буханки.

Науково доведено, що бромат калію провокує розвиток ракових захворювань, а також надає токсичну дію на нирки. В даний час ця харчова добавка заборонена в ряді країн. Однак зустрічаються не зовсім чесні і сумлінні виробники, які заради економії коштів готові виробляти некорисний продукт. Тому настійно рекомендується уважно читати інформацію на етикетці.

Продукти: хліб, хлібобулочні вироби.

Е 171

Діоксид титану, або консервант Е 171, відноситься до категорії харчових барвників. Він покликаний надавати продуктам харчування приємний колір, а також відновлювати колір, втрачений в результаті обробки. Речовина володіє ефективною відбілюючою дією. Цей факт пояснює те, що діоксид титану широко застосовується в харчовій промисловості.

Шкода цього консерванту науково не підтверджена, але вважається, що Е 171 здатний викликати захворювання печінки і нирок. В даний час тривають активні наукові дослідження, які в недалекому майбутньому зможуть пролити світло на ці та інші властивості діоксиду титану.

Продукти: крабові палички, крабове м'ясо, сухе молоко, сніданки швидкого приготування.

Е 211

А ця харчова добавка навіть звучить страхітливо - бензоат натрію. Е 211 відноситься до категорії консервантів. Харчові добавки цієї категорії відповідають за збереження продуктів харчування, запобігають розмноженню бактерій або грибків. Виробники, які бажають, щоб продукт зберігався на полицях супермаркетів і холодильників набагато довше, ніж йому належить, беруть на озброєння саме цей консервант.

Сьогодні бензоат натрію дійсно широко застосовується в харчовій промисловості. Однак науково доведено, що у великих кількостях він є канцерогенною речовиною. Це означає, що вживання в їжу продуктів харчування, які містять в своєму складі Е 211, може спровокувати розвиток онкологічних захворювань. Вважається, що в поєднанні з рядом інших штучних добавок може негативно впливати на розумовий розвиток і поведінку дітей.

Продукти: маргарин, майонез, кетчуп, солодкі газовані напої, м'ясні та рибні консерви, плодово-ягідні продукти.

Е 124

Цей харчовий барвник також називають понсо 4R або яскраво-червоний 4R. Виробники вдаються до використання цього консерванту тому, що він має низку основних характеристик, серед яких підвищення терміну зберігання, забезпечення термостабільності. Е 124 також стійкий по відношенню до світла, окислювача і відновників, змін pH.

Наукові дослідження довели, що консервант яскраво-червоного кольору дуже небезпечний для здоров'я людини. Дослідники зарахували його до числа канцерогенів, які здатні викликати рак. Крім того, понсо 4R провокує напади астми і здатний викликати алергічні реакції. Стурбовані батьки також стверджують, що ця харчова добавка є причиною гіперактивності у дітей.

Продукти: ковбасні вироби, морозиво, салатні заправки, десерти, кекси, бісквіти, сирні вироби, торти, морепродукти, цукерки, консервована полуниця та інші фрукти, начинка для хлібобулочних виробів.
Е 123

Він використовується в харчовій промисловості європейських та інших країн. Е 123, або як його ще називають - амарант, є харчовим барвником. Добавка покликана надавати продуктам харчування апетитний і спокусливий вигляд. Крім того, Е 123 активно використовується в косметичній промисловості ряду країн.

Лікарі та вчені одноголосно стверджують, що амарант дуже небезпечний для людини і його здоров'я. Особливо варто триматися далеко від продуктів, у складі яких є Е 123, вагітним жінкам, так як цей барвник здатний викликати пороки розвитку у плода. Амарант також є причиною розвитку онкологічних захворювань. До речі, в природі зустрічається рослина з однойменною назвою. Однак такий амарант нічого спільного не має з консервантом і його шкідливими властивостями.

Продукти: кекси, желе, сухі сніданки, бісквіти, безалкогольні напої.

 

Даний список небезпечних консервантів не є вичерпним. Уважно читайте інформацію на упаковці і пам'ятайте, що абсолютно нешкідливих харчових добавок не буває, а деякі з них можуть також викликати індивідуальну непереносимість. Крім того, побічні ефекти залежать також від ряду інших факторів, таких як: кількість консерванту, тривалість застосування, взаємодія з іншими продуктами харчування.