В офіційному "брудному списку" EWG, де зібрані овочі та фрукти, які накопичують пестициди, немає ні чаю, ні кави. А тим часом ніжні чайні листочки легко вбирають хімію, яку рясно розпилюють на плантаціях. Кавові боби в порівнянні з чаєм в більш вигідній ситуації - щільна оболонка захищає їх від "агресії з повітря". Але це, на жаль, не заважає коріння витягати з землі пестициди і накопичувати в плодах.

Отже, чим відрізняється звичайні чай і кава від органічних.

Звичайні чай / кава

  • Голі плантації - немає дерев, немає тіні, біднішими грунт, швидше відбувається ерозія. На таких плантаціях просто необхідно застосовувати хімічні підгодівлі і засоби захисту рослин
  • Обробка плантацій пестицидами і нітратами. Після збору чай не миють, а значить перша заварка в нашій чашці - пестицидний бульйон.
  • Машинний збір. У чаю зрізають верхні пагони, разом зі старими листочками і гілочками. У випадку з кавою в прибиральну машину потрапляють перезрілі плоди і ще недозрілі білі ягоди

Органічні кава та чай

  • Плантації перемежовуються лініями дерев - це дає тінь і зберігає грунт.
  • Плантації не обробляються хімією.
  • Ручний збір. Чай за принципом - 2 листочка і пуп'янка або 3 листочка і пуп'янка, без гілочок і пошкоджених листочків. Кава - тільки зрілі плоди.

Якщо в рекламі ви бачите рівні, залиті сонцем високогірні поля з чаєм або кавою, це однозначно хімічні плантації для дешевого масового виробництва. А основна відмінність, насправді в тому, що в результаті виявляється в вашій чашці.