Символ перекресленого колоска - це зареєстрований торговий знак Асоціації європейських товариств целіакії AOECS (Association of European Coeliac Societies) і безлічі національних товариств целіакії, які є членами AOECS, що діє як на національному рівні, так і на рівні ЄС.

У 2010 члени AOECS домовилися разом займатися ліцензуванням виробників, які можуть відповідати стандартам AOECS і гарантувати якість продуктів безглютенового виробництва.

Що означає символ із зображенням перекресленого колоска?
Зображення перекреслені колоска - це міжнародно визнаний символ, яким позначаються харчові продукти, безпечні для людей, які страждають на целіакію. Ці продукти відомі також, як «не містять глютен». Символ також можна побачити на упаковках продуктів, відповідних Європейським нормам (41/2009) продуктів з дуже низьким вмістом глютену.
Чому символ перекреслені колоска такий важливий?
Згідно з опитуваннями, цей логотип - найважливіший спосіб зв'язку між споживачами, які страждають на целіакію, і безпечним продуктом. Можливість швидко і просто визначити, які продукти безпечні для прийому в їжу, дуже важлива для споживача з целіакію. Цей символ гарантує якість, так як будь-який виробник, який отримав його, обов'язково відповідає найвищим стандартам якості, що гарантує безпеку ліцензованих продуктів.
Також є економічний фактор: продукція без глютену на даний момент - найбільш швидкозростаюча сфера продовольства по всьому світу. Нинішні тенденції глобального ринку демонструють, що зростання популярності продуктів без глютену для роздрібної торгівлі вимірюється двозначними числами.
Хто може користуватися символом перекреслені колоска?
1.Виробники безглютенових продовольчих продуктів фасованих в упаковки;
2.Роздрібні торговці упакованими Безглютенові продовольчими продуктами. Ліцензійний символ може бути використаний на упаковках, в рекламних матеріалах, на вебсайтах, вивісках і корпоративної літературі, безпосередньо відноситься до продукції. Символ не може бути використаний для безглютенової продукції, що не проходила обробку, наприклад, молоко, яйця, фрукти, овочі, сире м'ясо і риба.
Стандарт рівня глютену в їжі, придатної для людей, які страждають на целіакію.
Цей стандарт передбачає два рівні харчових продуктів, потрібних людям, що страждають на целіакію, обидва з яких можна асоціювати з символом колоска.
1. Харчові продукти, відмічені, як «не містять глютен» (gluten-free). Продукти, що містять не більше 20 ‰ (проміле) глютену, можуть представлятися і продаватися клієнтові, як «не містять глютен». Це відноситься до природно вирощеним безглютенових продуктам, спеціальним дієтичних продуктів і чистим, без домішок, вівсяним продуктам, зміст глютену в яких нижче 20 ‰.
2. Харчові продукти, позначені, як «з дуже низьким вмістом глютену» (very low gluten). Харчові продукти, спеціально виготовлені для споживачів, які страждають на целіакію, що містять від 21 до 100 ‰ глютену можуть бути позначені, як продукти «з дуже низьким вмістом глютену». Це відноситься тільки до спеціальних дієтичних продуктів, що містять один і більше інгредієнт, отриманий з пшениці, жита, ячменю або вівса, які були оброблені з метою зниження рівня глютену.
Продукти з вівса можуть бути також ліцензовані, за умови, що вони не контактують з глютеносодержащімі речовинами ні на одній зі стадій обробки, наприклад, вирощування, збір, перемелювання, обробка, зберігання, транспортування та упаковка. Незабруднених вівсяні продукти вважаються безпечними для більшості людей, які страждають на целіакію. У той же час деякі люди з целіакію можуть бути чутливі до таких продуктів. Якщо ж в складі продукту, зазначеного, як «не містить глютену» або «з низьким вмістом глютену», є добре збереженими вівсяні інгредієнти, рівень глютену в них не може перевищувати 20 ‰ (проміле).
Логотип німецького суспільства целіакії. Німецьке товариство целіакії (Deutsche Zöliakiegesellschaft - DZG)
Засноване в 1974 році і починало всього з 55 членами. Сьогодні у DZG більше 40.000 учасників.
Наша мета - допомогти людям, що страждають на целіакію і герпетиформним дерматитом Дюринга. Ми також намагаємося надати целіакію більшої розголосу і поліпшити умови життя для людей, страдюащіх нею в Німеччині. Тому ми підтримуємо різні медичні дослідницькі проекти.
Ми також отримуємо від виробників інформацію про інгредієнти продуктів харчової та фармацевтичної промисловості. Ця інформація доступна нашим членам і дозволяє їм уникнути вживання глютеносодержащіх продуктів.