Що таке харчові добавки?

Нам здається, що харчові добавки - це порівняно нове явище в харчовій промисловості, однак історія їх застосування налічує тисячоліття. Природно, адже мова йде не тільки про «Е-шках», а й про кухонної солі, спеціях, оцтової і молочної кислотах і т. П.

Харчові добавки - це речовини, які додають в продукти харчування в процесі виробництва, упаковки, транспортування або зберігання. Використовуючи ці речовини, виробники надають продуктам (або підсилюють) задані властивості: конкретний аромат, колір, смак, консистенцію, тривалість зберігання і т.п.
Для класифікації харчових добавок в рамках Європейського співтовариства була розроблена система нумерації з індексом Е (від слова Europe).

Основні групи харчових добавок:

1. Речовини, що відповідають за смак продукту.

  • підсолоджують речовини (замінники цукру, підсолоджувачі: від Е950 до Е969)
  • смакові добавки, ароматизатори (від Е620 до Е642),
  • різноманітні кислоти (від Е500 до Е509),
  • регулятори кислотності (від Е520 до Е599).

2. Речовини, що коректують (поліпшують) зовнішній вигляд продукту.

  • барвники, відбілювачі, стабілізатори забарвлення (з індексами від Е100 до Е182 включно).

3. Речовини, що відповідають за консистенцію і формування текстури продукту:

  • загусники, стабілізатори та емульгатори (від Е400 до Е500),
  • гелеутворювачі і розрыджувачы (відносяться до груп Е400 і Е1400),
  • пыноутворюючі (від Е990 до Е999)
  • розпушувачі, що перешкоджають злежуванню і змішування продукту (від Е510 до Е520)

4. Речовини, що збільшують терміни зберігання і підвищують якість збереження продуктів протягом зазначеного терміну.

  • консерванти (Е200 до Е300),
  • антиоксиданти і антиокислювачі (від Е300 до Е400),
  • вологоутримуючі агенти (E1200, E1203, E1517, E1518, E1520)
  • плівкоутворюючі (переважно відносяться до груп Е400, Е900 і Е1400)

Види харчових добавок: корисні, нейтральні, шкідливі

Корисні харчові добавки:
Всупереч розхожій думці про те, що всі харчові добавки шкідливі, корисні серед них все-таки є, наприклад:

  • E100 - куркуміни (допомагає контролювати вагу).
  • E101 - рибофлавін (вітамін B2). Бере активну участь в обміні речовин і синтезі гемоглобіну.
  • Е160d - лікопін. Сприяє зміцненню імунної системи.
  • Е270 - молочна кислота. Має властивості антиоксиданту.
  • E300 - аскорбінова кислота (вітамін С). Сприяє підвищенню імунітету.
  • Е440 - пектини. Беруть участь в очищенні кишечника, виводять шлаки.
  • Е916 - йодат кальцію. Використовується для збагачення продуктів харчування йодом.

Нейтральні (нешкідливі) харчові добавки:

  • E140 - хлорофіл (речовина, завдяки якому рослини набувають зелений колір).
  • E162 - червоний барвник (бетанин). Отримують з харчової буряка.
  • E170 - карбонат кальцію (крейда).
  • E202 - сорбат калію (природний консервант).
  • E290 - вуглекислий газ, що перетворює напій в газовану воду.
  • Е500 - харчова сода.
  • E913 - ланолін. Використовується в якості глазурова агента, активно застосовується в кондитерських продуктах.

Шкідливі при хронічних захворюваннях харчові добавки:

  • Алергікам не рекомендується продукти, що містять Е131, Е132, Е160b, Е210, Е214, Е217, Е230, Е231, Е232, Е239, Е311, Е312, Е313, Е951.
  • Астматикам заборонені продукти з вмістом Е102, е107, Е122, Е123, Е124, Е155, Е211, Е212, Е213, Е214, Е217, Е221- Е227, тому що можуть спровокувати напади.
  • Людям із захворюваннями щитовидної залози не рекомендується вживання продуктів з додаванням Е127.
  • При підвищеному рівні холестерину в крові протипоказаний Е320.
  • Якщо ви чутливі до аспірину, не вживайте продукти, що містять Е107, Е110, Е121 - Е124, Е155, Е214, Е217.
  • При шкірних захворюваннях відмовтеся від продуктів, що містять Е320 - Е233
  • Людям із захворюваннями печінки і нирок не рекомендуються продукти, що мають в складі Е171 - Е173, Е220, Е302, Е320 - Е332, Е510, Е518.

Небезпечні харчові добавки, заборонені в ряді країн:

  • E123 - амарант. Викликає вади розвитку у плода. Веде до накопичення вапна в нирках.
  • Е211 - бензоат натрію. Потенційний канцероген.
  • Е220 - діоксид сірки. Викликає роздратування кишечника. Чверть усього населення планети не переносять сірку.
  • E249 - нітрит калію. Можливо, канцероген. Заборонено в дитячому харчуванні.
  • Е322 - лецитини. Цікаво, що самі по собі лецитини - корисні речовини, але в добавках, як правило, використовують потенційно небезпечний, генетично модифікований лецитин з трансгенної сої.
  • Е450 - пірофосфати (найчастіше присутні в молочної продукції). Надмірне вживання загрожує остеопорозом (розпушення кістки) і появою каменів у нирках, при цьому в Росії ця харчова добавка дозволена.
  • Е621 - глютамат натрію. Викликає харчову залежність, впливає на роботу клітин мозку, а також може викликати в ньому незворотні наслідки. Багато що виробники м'яса «стоять горою» за цю добавку, тому що вона може придушити будь-який неприємний присмак продукту, аж до смаку тухлого м'яса. Категорично заборонено вагітним жінкам, дітям і підліткам.
  • Е622 - глутамат калію (найбільш поширена «фастфудної» добавка, якої нерідко отруюються при переїданні). Може викликати нудоту, діарею, коліки, слабкість. У країнах ЄС добавка дозволена, в Росії - заборонена.
  • Е951 - аспартам (часто застосовується в замінниках цукру і в газованих напоях). Може викликати мігрень, висип на шкірі і погіршення мозкової діяльності. Може бути генетично модифікованим.
  • Е952 - цикламат. У 200 разів солодше цукру. Заборонений в багатьох країнах, тому що випробування виявили канцерогенні властивості добавки, при цьому в Росії не заборонений.

Увага!
Найчастіше виробники на упаковках не вказують інгредієнти з індексом E. Вони замінюють літерні коди на розшифровку добавки, наприклад «глютамат натрію» замість Е621. Уважно читайте склад харчового продукту і намагайтеся по можливості вибирати той, де міститься менше компонентів зі складними, незрозумілими при прочитанні «хімічними» назвами.