Що таке харчові добавки?
Нам здається, що харчові добавки - це порівняно нове явище в харчовій промисловості, однак історія їх застосування налічує тисячоліття. Природно, адже мова йде не тільки про «Е-шках», а й про кухонної солі, спеціях, оцтової і молочної кислотах і т. П.
Харчові добавки - це речовини, які додають в продукти харчування в процесі виробництва, упаковки, транспортування або зберігання. Використовуючи ці речовини, виробники надають продуктам (або підсилюють) задані властивості: конкретний аромат, колір, смак, консистенцію, тривалість зберігання і т.п.
Для класифікації харчових добавок в рамках Європейського співтовариства була розроблена система нумерації з індексом Е (від слова Europe).
Основні групи харчових добавок:
1. Речовини, що відповідають за смак продукту.
- підсолоджують речовини (замінники цукру, підсолоджувачі: від Е950 до Е969)
- смакові добавки, ароматизатори (від Е620 до Е642),
- різноманітні кислоти (від Е500 до Е509),
- регулятори кислотності (від Е520 до Е599).
2. Речовини, що коректують (поліпшують) зовнішній вигляд продукту.
- барвники, відбілювачі, стабілізатори забарвлення (з індексами від Е100 до Е182 включно).
3. Речовини, що відповідають за консистенцію і формування текстури продукту:
- загусники, стабілізатори та емульгатори (від Е400 до Е500),
- гелеутворювачі і розрыджувачы (відносяться до груп Е400 і Е1400),
- пыноутворюючі (від Е990 до Е999)
- розпушувачі, що перешкоджають злежуванню і змішування продукту (від Е510 до Е520)
4. Речовини, що збільшують терміни зберігання і підвищують якість збереження продуктів протягом зазначеного терміну.
- консерванти (Е200 до Е300),
- антиоксиданти і антиокислювачі (від Е300 до Е400),
- вологоутримуючі агенти (E1200, E1203, E1517, E1518, E1520)
- плівкоутворюючі (переважно відносяться до груп Е400, Е900 і Е1400)
Види харчових добавок: корисні, нейтральні, шкідливі
Корисні харчові добавки:
Всупереч розхожій думці про те, що всі харчові добавки шкідливі, корисні серед них все-таки є, наприклад:
- E100 - куркуміни (допомагає контролювати вагу).
- E101 - рибофлавін (вітамін B2). Бере активну участь в обміні речовин і синтезі гемоглобіну.
- Е160d - лікопін. Сприяє зміцненню імунної системи.
- Е270 - молочна кислота. Має властивості антиоксиданту.
- E300 - аскорбінова кислота (вітамін С). Сприяє підвищенню імунітету.
- Е440 - пектини. Беруть участь в очищенні кишечника, виводять шлаки.
- Е916 - йодат кальцію. Використовується для збагачення продуктів харчування йодом.
Нейтральні (нешкідливі) харчові добавки:
- E140 - хлорофіл (речовина, завдяки якому рослини набувають зелений колір).
- E162 - червоний барвник (бетанин). Отримують з харчової буряка.
- E170 - карбонат кальцію (крейда).
- E202 - сорбат калію (природний консервант).
- E290 - вуглекислий газ, що перетворює напій в газовану воду.
- Е500 - харчова сода.
- E913 - ланолін. Використовується в якості глазурова агента, активно застосовується в кондитерських продуктах.
Шкідливі при хронічних захворюваннях харчові добавки:
- Алергікам не рекомендується продукти, що містять Е131, Е132, Е160b, Е210, Е214, Е217, Е230, Е231, Е232, Е239, Е311, Е312, Е313, Е951.
- Астматикам заборонені продукти з вмістом Е102, е107, Е122, Е123, Е124, Е155, Е211, Е212, Е213, Е214, Е217, Е221- Е227, тому що можуть спровокувати напади.
- Людям із захворюваннями щитовидної залози не рекомендується вживання продуктів з додаванням Е127.
- При підвищеному рівні холестерину в крові протипоказаний Е320.
- Якщо ви чутливі до аспірину, не вживайте продукти, що містять Е107, Е110, Е121 - Е124, Е155, Е214, Е217.
- При шкірних захворюваннях відмовтеся від продуктів, що містять Е320 - Е233
- Людям із захворюваннями печінки і нирок не рекомендуються продукти, що мають в складі Е171 - Е173, Е220, Е302, Е320 - Е332, Е510, Е518.
Небезпечні харчові добавки, заборонені в ряді країн:
- E123 - амарант. Викликає вади розвитку у плода. Веде до накопичення вапна в нирках.
- Е211 - бензоат натрію. Потенційний канцероген.
- Е220 - діоксид сірки. Викликає роздратування кишечника. Чверть усього населення планети не переносять сірку.
- E249 - нітрит калію. Можливо, канцероген. Заборонено в дитячому харчуванні.
- Е322 - лецитини. Цікаво, що самі по собі лецитини - корисні речовини, але в добавках, як правило, використовують потенційно небезпечний, генетично модифікований лецитин з трансгенної сої.
- Е450 - пірофосфати (найчастіше присутні в молочної продукції). Надмірне вживання загрожує остеопорозом (розпушення кістки) і появою каменів у нирках, при цьому в Росії ця харчова добавка дозволена.
- Е621 - глютамат натрію. Викликає харчову залежність, впливає на роботу клітин мозку, а також може викликати в ньому незворотні наслідки. Багато що виробники м'яса «стоять горою» за цю добавку, тому що вона може придушити будь-який неприємний присмак продукту, аж до смаку тухлого м'яса. Категорично заборонено вагітним жінкам, дітям і підліткам.
- Е622 - глутамат калію (найбільш поширена «фастфудної» добавка, якої нерідко отруюються при переїданні). Може викликати нудоту, діарею, коліки, слабкість. У країнах ЄС добавка дозволена, в Росії - заборонена.
- Е951 - аспартам (часто застосовується в замінниках цукру і в газованих напоях). Може викликати мігрень, висип на шкірі і погіршення мозкової діяльності. Може бути генетично модифікованим.
- Е952 - цикламат. У 200 разів солодше цукру. Заборонений в багатьох країнах, тому що випробування виявили канцерогенні властивості добавки, при цьому в Росії не заборонений.
Увага!
Найчастіше виробники на упаковках не вказують інгредієнти з індексом E. Вони замінюють літерні коди на розшифровку добавки, наприклад «глютамат натрію» замість Е621. Уважно читайте склад харчового продукту і намагайтеся по можливості вибирати той, де міститься менше компонентів зі складними, незрозумілими при прочитанні «хімічними» назвами.